Regal d’una nit d’estiu: KEANE al Cap Roig

KeaneRockdemà A vegades sembla que la música en directe vulgui portar més frustracions que alegries. Una gira del grup de culte Pixies que no passa per Catalunya (mentre que té dues dates seguides a Madrid) o l’actuació d’un altre gran grup de culte, Garbage, que es va presentar a l’edició 2012 del festival basc BBK, sense tampoc passar per terres catalanes. I amb una crisi econòmica galopant, no és precisament l’època de viatjar amunt i avall per veure concerts; un s’ha de quedar a casa amb la sensació amarga de la ràbia que produeix perdre’s artistes com els anomenats, artistes amb una gran càrrega emocional que depassa l’efímer de la popularitat immediata radiofònica. En el cas del grup de culte americà Pixies, encara es pot somniar que es produeixi el miracle i el grup es despengi per Catalunya, entre la data que tenen assignada a Toulouse i la primera de Madrid; això, a no ser que la gira estigui planificada com un seguit d’actuacions per exhaurir entrades, amb concerts dobles a les mateixes sales (només cal fer una ullada al calendari que hi ha al web dels americans). Pel que fa al grup liderat per l’escocesa Shirley Manson, és impensable que Garbage només oferís una sola actuació a l’estat espanyol durant la gira de presentació de Not Your Kind of People: la del BBK. Amb esperes i pauses d’anys i panys, amb grups que un no sap mai si tornarà a tenir l’oportunitat de veure, és normal estirar-se els cabells quan un veu la planificació de les gires i la successiva omissió de dates a l’estat espanyol, o la compactació com en la modalitat “concert únic”, cada cop més evident (com ara Muse: 4 anys d’espera entre les dues darreres actuacions a Barcelona, una a Madrid el 2012, en modalitat de “concerts únics”).

 

Però no tot són desgràcies musicals: mentre un s’havia d’aguantar la frustració per haver de perdre’s una actuació de Keane (BBK, l’estiu passat), la gran alegria és que ara toca a les terres catalanes poder tornar a gaudir dels britànics. Una formació que sempre ofereix un directe amb garanties, classe, savoir-faire i emocions. El directe de Keane és, una vegada rere l’altra, una lliçó de classe musical i de recordatori que encara existeixen grups de qualitat, capaços de proporcionar actuacions compactes, sense pallassades ni extravagàncies ridícules. I si bé l’últim cop que els britànics van ser a Barcelona (Razzmatazz, 24 d’octubre de 2012), el vocalista del grup Tom Chaplin no estava al màxim de forma, ja que va actuar malalt, el concert va ser molt més que correcte i només es va trobar a faltar una major interacció amb el públic.

 

A banda de l’èxit de vendes del quartet britànic (al voltant de 10 milions de discos venuts), Keane té una especial vinculació amb Catalunya, Chaplin ha parlat en català en concerts a la ciutat comtal i va filmar el guardonat videoclip de la cançó “Disconnected” (Strangeland, 2012) aprop de Barcelona, amb l’exitós i també barceloní director J. A. Bayona. Concretament, el videoclip en qüestió va guanyar el prestigiós premi britànic Q Award, com a millor videoclip, el 2012.

Amb una setmana de compte enrere i localitats encara disponibles, a preus raonables, tenint en compte quin és el marc de l’actuació de Keane a Catalunya –el festival Cap Roig–, el regal és poder veure i sentir els britànics en un ambient oníric: el Jardí Botànic i el castell de Cap Roig, a Palafrugell. Sens dubte una combinació perfecta i idíl·lica per gaudir de l’expansiu i còsmic Strangeland (2012), així com cançons de discos anteriors, com el precedent d’aquest so còsmic i de tints optimistes Perfect Symmetry (2008), o el melancònic disc Hopes and Fears (2004) que els va batejar com “el grup del piano” i que va quedar gravat amb foc als cors musicals de tots aquells que el van sentir: una vegada rere l’altra a la ràdio, televisió i allà on sonés; perquè era a tot arreu.

CapRoig1

Com un somni d’una nit d’estiu, arriba l’hora de deixar-se embolcallar pel teixit musical de Keane cap als racons més íntims de l’ànima, i d’expandir-se envers les estrelles, sense límits, en un paratge màgic. Dilluns 5 d’agost, a les 22 h, amb el cantautor malagueny Pablo López, Keane actuaran a la 13a edició del festival Cap Roig. Més informació: http://www.caproigfestival.com

TEXT: Mar Santacana

FOTOGRAFIES: Organització

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: