Awolnation: energia a dojo

awolnation

Si algú sent la necessitat imperiosa d’aixecar-se de la cadira i començar a saltar, descarregar adrenalina i deixar-se portar per un corrent d’intensa energia musical, que es dirigeixi ja cap al Poblenou per veure-hi actuar Awolnation. Concretament, el 2 de febrer, a la sala petita del Razzmatazz: la número 3. Amb el ràpid èxit que Awolnation ha assolit des que es va crear, és tota una sorpresa el fet que “la nació del desertor” toqui en una sala reduïda com aquesta –caldrà aprofitar aquesta ocasió d’or–, però el projecte és força nou i probablement encara no s’ha introduït de ple en territoris catalans. Awolnation va començar el 2009 i el primer llarga durada és de 2011: Megalithic Symphony (Red Bull Records). Entre les curiositats del projecte, val a dir que hi va participar un ex-membre de Blind Melon, el guitarrista Christopher Thorn: picada d’ullet a la Generació X, per a tots aquells que hagin viscut l’època i en recordin el grup. I seguint amb la Generació X, només cal veure un dels videoclips del senzill “Kill your Idols”, on tres criatures fan el boig tal com si es tractés d’un retorn a l’època Nirvana, el grunge, els bóts, el headbanging i les destrosses d’instruments –i d’altres– tan típics d’inicis dels 90. Només cal fer una ullada al Twitter del grup: “Tonight we party like its 1992” (17 de gener).

 

És difícil predir si aquesta formació americana o més aviat “individu concret envoltat de músics” –el projecte va sorgir en solitari d’“Awol”, el músic Aaron Bruno, autor de totes les cançons– tindrà aquí un públic més aviat adolescent (cultura americana) o post-adolescent educat musicalment (cultura europea), atès el context i la cultura sònica de les contrades catalanes. El que sí és cert és que la música producte d’Awolnation és apta per a tots aquells que estiguin preparats per recuperar l’adolescent deixat de banda i renovar-se amb un tipus de pop indie modernitzat, de tocs electrònics, carregat tant de força com de melodies –no ensucrades, tot i que sí enganxoses–. Però l’energia no només és adolescent: “Guilty Filthy Soul”, amb tocs country-folk progressius, pujats de to i amb un tempo descompassat, adaptat als ritmes corporals, té una elevada càrrega sexual que fa perdre l’autocontrol mundà ràpidament; i més encara quan es compagina la cançó amb una de les escenes amb més tensió sexual de la sèrie televisiva Diaris de Vampirs (temporada 3, episodi 17): busqueu-la i el vostre estat d’ànim s’incendiarà, independentment de l’edat que tingueu.

 

Al continent americà, la música d’Awolnation ha estat present en un seguit de sèries de TV de popularitat, així com anuncis, i d’entre algunes dades estadístiques, la cançó “Sail” ha estat senzill de platí el 2012 (Estats Units, Canadà), senzill d’or a Noruega, i número 1 a la llista de Rock d’iTunes a Europa.

 

Dissabte 2 de febrer (Barcelona, Razzmatazz 3): 20 h Itch; 20.45 h Arcane Roots i 21.45 h Awolnation.

 

 

 

TEXT: Mar Santacana

 

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: