Quinze tardors de la Fira Mediterrània de Manresa

La Fira Mediterrània de Manresa està de festa, avui dijous 8 de novembre celebra les seves quinze primaveres, malgrat sempre llueixi amb les fulles seques de la tardor. Del 8 a l’11 de novembre la capital d’El Bages acull la mostra més emblemàtica i representativa dels espectacles d’arrel tradicional en un àmbit multidisciplinar: des de propostes musicals, passant per les arts escèniques, dansa i espectacles de carrer.

 

La cerca de la nova cultura d’arrel d’arreu de la Mediterrània presideix la programació que David Ibáñez, nou director artístic de la Fira, presenta per a la 15a edició. Mostrant com la creació més contemporània utilitza les arrels tradicionals com a matèria artística, estableix un diàleg potent i enriquidor, i alhora posa també l’accent a la protecció i reivindicació del patrimoni culturals de la Mediterrània.

 

En aquesta especial edició es compta.amb importants innovacions: des de la nova secció “Nostrum. Tresors de la Mediterrània”, que ofereix concerts en el marc incomparable de La Seu, fins a dues nits temàtiques a l’envelat de la plaça Milcentenari, amb dos concerts: el divendres se celebra la Nit del ball folk, amb Bruel i 21 Boutons presentant nou disc i els mítics Pont d’Arcalís i La Carrau, celebrant també, igual que la Fira, el 15è aniversari. El dissabte a la Nit de Rumba és el torn dels Remendaos, Achilifunk Sound System i Canteca de Macao. La interdisciplinarietat pren també protagonisme en aquesta edició, on dansa, música, circ, teatre i arts visuals conflueixen, com és a l’espectacle “Encontre”, on en un espai desconegut tres persones interactuen sota la mirada atenta d’una tenora. Alhora, amb l’objectiu de potenciar el caràcter participatiu de la mostra, fet intrínsec a tota manifestació popular, s’inclouen propostes especialment dissenyades per a la participació del públic, trobant doncs una Carrau que convida al seu aniversari els grups locals de cultura popular. Al llarg del cap de setmana trobem també concerts per a tota la família, com amb Samfaina de Colors, els quals celebrant el seu 25è aniversari, presenten el nou treball “Càpsules” (Discos a Mà), amb un ambiciós repertori rock-folk fusionat amb música electrònica, convidant a reflexionar a través de la poesia i l’imaginari dels infants: Cal destacar també el concert d’Els Berros de la Cort, la formació gironina  única al panorama musical actual, els quals adapten la música dels trobadors catalans i occitans als nostres dies, i presenten el seu tercer disc: “Los nostres vicis e pecat” (Nufolk 2012).  Les també gironines De Calaix tocaran divendres a La Taverna i el mític Pau Riba oferirà el seu concert al Sielu. El dissabte Cris Juanico presenta el seu espectacle “Amb dues pedres” a la Vela Showcases i el mateix vespre Riu, vinguts del Baix Llobregat, actuaran a La Taverna. Entre els caps de cartell, cal destacar també el concert de Brams & la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga, que ofereixen el diumenge al Teatre Kursal, on alguns dels temes més emblemàtics de totes les èpoques dels berguedans apareixen revestits per fer vibrar als seguidors de sempre de la banda.

Vine a la Fira i omple’t d’acords d’arrel, escenes del poble i màgia en plena tradició. 

Text: Clàudia Viladrich

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: