Berga obre pas cap a la llibertat

Dins la campanya “Sense València no hi ha independència”, el passat cap de setmana el Casal Panxo de Berga organitzà un conjunt d’actes dedicats al País Valencià, amb la ferma convicció que la unitat dels Països Catalans és la via per la qual cal lluitar. La cloenda fou a càrrec del grup de la terreta per excel·lència, Obrint Pas.

A les set de la tarda, el dissabte 3 de març, els membres de la banda Xavi Sarrià, Miquel Gironès, Miquel Gironès, Miquel Ramos i Robert Fernàndez, feren la presentació del seu CD-llibre “Coratge” (Propaganda pel fet!, 2011). En aquest darrer treball, la formació ha volgut crear més que un disc. Així, el llibre consta d’un conjunt de textos de diverses personalitats que lluiten, viuen i han crescut amb coratge, des dels músics Cesk Freixas, Felu Ventura o Pau Alabajos, passant pel periodista Vicent Partal o l’escriptora Isabel-Clara Simó, els quals parlen de les lletres de cadascuna de les cançons des dels seus punts de vista. El llibre està encapçalat per una cita d’Eduardo Galeno, la qual manifesta la filosofia de “Coratge” :“La por és una presó molt aburrida”. I és que en aquest darrer disc, les cançons parlen de la realitat viscuda a València pels membres del grup, d’una corrupció que darrerament s’està destapant, de la lluita per uns drets culturals i lingüístics pels quals tota una generació va lluitar per aconseguir i de mica en mica en surt el fruit, de les petites vivències quotidianes que fan que una terra sigui estimada, d’una por que avui s’ha perdut i esdevé coratge. Com afirmen els Obrint: “Podem parlar de València des que estimem València”. Es tracta d’un homenatge a tots els lluitadors, als herois quotidians com és el cas de Mavi Dolç a“Seguirem”. En Xavi Sarrià i companyia també narren els seus viatges arreu del món, a països amb situacions conflictives i dures, com és a “Perdut als carrers del món”; en elsl han descobert persones sense prejudicis d’autodi, gent oberta a conèixer la nostra terra, cultura, identitat i color. A la nostàlgica “Si tanque els ulls”, els Obrint també parlen dels seus primers concerts, tant com a grup com des del públic, i de la descoberta de tot un món de gresca i lluita més enllà de València ciutat. A “Barcelona”, reinvindiquen el paper dels treballadors que van viure la guerra i la postguerra, i alçaren les grans ciutats, una postal no tant idílica com avui vol vendre una dreta més rància, expliquen, una construcció feta amb coratge, perquè “Viure amb por significa no viure amb pau”. “Murals” descriu el seu viatge a Palestina amb la Brigada de Músics sense fronteres, un mural d’un viatge per la Mediterrània. A “El país de l’olivera”, la banda trenca amb la resta de temes, amb un caire més tradicional i de cançó d’autor.

Després d’una complerta presentació del disc al Casal Panxo, a les onze de la nit el Teatre Municipal de Berga estava ple de gom a gom. Les estelades onejant entre el públic marcaven l’inici d’un acústic proper, ben diferent dels concerts habituals de la formació, on el públic salta al ritme de la dolçaina. Aquest format més íntim, neix arrel del compromís del grup amb diferents iniciatives socials que reclamaven la seva actuació a casals i ateneus del Paiís Valencià, on la manca d’espai obliga a idear un format més reduït. Obrint Pas, enmig del màgic ambient del teatre i la nuesa de les cançons, on veu i guitarres esdevingueren protagonistes, duguren a una redescoberta de l’ànima de les cançons, compaginant temes de “Coratge” amb d’altres de la resta d’àlbums, on no hi faltaren els mítics “Del sud”, “La flama”, “Som”o “No tingues por”. Amb “El cant dels Maulets” i la “Muixeranga” el públic assistent s’alçà de les butaques, vibrant de ple al ritme de la terra, amb coratge.

TEXT : Clàudia Viladrich

FOTO : Marta Casadesús

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: