Foc, teca, màgia: vint anys de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia

En el marc de la programació del Tradicionàrius, el Centre Artesà celebra cada darrer cap de setmana de gener els Foguerons de Sa Pobla a Gràcia, la tradicional festa mallorquina de Sant Antoni traslladada a la Vila de Gràcia. El divendres 27 de gener, va obrir-se al CAT amb taller de danses mallorquines. Abans del ball de bot, hi hagué la presentació del llibre-DVD, “Una persona amb un sac penjant a l’esquena”, de l’Associació Mapasonor, editat per la revista Caramella. El llibre és el diari de viatge per les illes mediterrànies Creta, Sicília i Balears, donant a conèixer la seva realitat sociocultural i, especificament musical. La publicació consta d’un annex amb articles dels etnomusicòlegs i antropòlegs de la música Josep Martí, Jordi Alsina, Nuccia Maugeri, Robert Alzina i Francesc Vicens.

Després de la presentació d’aquest primer exemplar de la col·lecció, amb interessants projeccions audiovisuals amb la col·laboració de músics com Al Mayurca, la pista de ball de l’Artesà començà a omplir-se d’experimentats dansaires de ball de bot, tant mallorquins com del Principat, al so de la joveníssima formació Agrupació Campanera de Pinyol Vermell, els quals aprofitaren per presentar el nou disc “Sense aditius”. La banda finalitzà el concert amb la nostrada Bolanguera, que els dansaires ballaren al voltant de la sala. El CAT s’omplí progressivament de rotllanes de jotes, boleros, fandangos i mateixes, i amb Al-Mayurca s’arribà al punt àlgid de la nit, els quals amb motiu del vintè aniversari de Sant Antoni a Gràcia i el vint-i-cinquè del Festival Tradicionàrius, es reuniren després d’una aturada de quatre anys, amb la pèrdua del seu líder i fundador Toni Roig, oferint el seu repertori més emblemàtic. El “no n’hi ha prou” del públic donà el toc final a la primera nit d’uns esperats Foguerons.

El dissabte 28, el plugim matinal féu bondat des de mitja tarda i, a les vuit del vespre a la Plaça de la Vila un grapat de colles de cultura popular de Gràcia, des de diables fins a tabalers, gesganters, bastoners i castellers, iniciaren una cercavila fins a la Plaça de la Virreina, on s’encengueren les fogueres i la màgica nit donava el seu toc d’inici. A la cercavila hi participaren els Xeremiers de Mallorca, La Sacaraida, els geganters de Gràcia, els Trabucaires de Gràcia, els Bastoners de Gràcia, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Bastoners de Barcelona, els Dimonis d´Albopàs, La Vella de Gràcia, el Drac de Gràcia, la Diabòlica de Gràcia, la Malèfica del Coll, en Gaudiamus Drac del Coll i el grup de percussió Kabum, de Gràcia. Mentrestant, les espurnes de Plaça del Nord i del Diamant ja cremaven, els botifarrons, sobrasades i carn a la brasa es coïen a les desitjades graelles. Les places i carrers s’embriagaven del caliu del foc i de les colles que, ajagudes en rotllana, sopaven per agafar forces per la llarga nit, acompanyats d’una revetlla amb ximbombes, cantadors i glosadors.

Per tal d’assegurar la ballada de la nit a causa de la previsió metereològica, l’organització optà enguany per traslladar el ball al CAT. A quarts de dotze Pinyol Vermell tocava les primeres notes i, igual que divendres, Al Mayurca s’encarregà de tancar la nit, aquesta vegada amb l’Artesà ple de gom a gom, fins i tot veient-se obligats a tancar l’aforament. Al bar de l’Artesà, el Via Fora!, i a la Plaça d’Anna Frank, el caliu de la festa bullia.

Per cloure la vintena edició de Sant Antoni a Gràcia, diumenge 29 la Casa de Menorca celebrà el seu 25è aniversari amb ball a càrrec del grup Reixa i dinar popular.

Bona teca, foguerons per escalfar un hivern que sembla, comença de debò, gresca i germanor d’un poble mediterrani.

TEXT : Clàudia Viladrich

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: