25 anys d’arrel al CAT

Ara fa vint-i-cinc anys s’inagurava el Centre Artesà Tradicionàrius, l’única sala amb programació estable i consolidada de música folk als Països Catalans. El passat divendres 13 de gener es va inagurar aquesta 25a edició amb la ja tradicional cercavila intinerant, a càrrec dels Ministrers de Vila Nova, des de la Plaça de la Vila fins al CAT, donant pas a l’obertura.

El concert inagural fou molt especial, a tall d’homenatge a tots els grups que han passat pel festival i les seves melodies, tant ballades i escoltades pel públic incondicional. El músic i productor Xavi Lloses va rebre l’encàrrec de seleccionar vint-i-cinc temes de música folc i arrenjar-los i reinterpretar-los. Acceptà la proposta i, tal com explica, donat el seu intent frustat d’ingressar a l’Escolania de Montserrat de petit, ara arriba acompanyat de L’Escolania de la Quadratura del Cecle, el seu grup de confiança, així com la col•laboració especial del joveníssim Marcel Marimon, fill de Marcel Marimon, un dels fundadors el 1988 del primer Festival Tradicionàrius.

El vestuari blanc dels músics, representant la nostrada l’escolania, conviu amb amb els ritmes contemporanis i moderns dels arranjaments de Lloses, passant del rock fins a la música electrònica. El concert anà acompanyat de projecccions audiovisuals dels espectacles i ballades al llarg d’aquests vint-i-cinc anys. Un homentatge a aquest quart de segle de música i cançons que vénen de molt més enrere i perviuen a la cultura del país, revestides amb els colors del segle XXI. En aquesta 25a edició del Tradicionàrius, hi actuaran gran diversistat de bandes de música tradicional per dansar fins passada la mitjanit, com El Pont d’Arcalís, Al-Mayurqa, Tazzuff, Quico el Cèlio, el noi i el mut de Ferreries amb Pep Gimeno “Botifarra” o Betzuca. El darrer cap de setmana de gener estarà dedicat als aires mallorquins, amb els Foguerons de Sa Pobla a Gràcia. Es comptarà també amb la festa del 40è aniversari del grup degà de l’animació infantil als Països Catalans, Ara va de bo. Alhora, cal destacar-hi la participació d’alguns grups i cantautors que fusionen la música tradicional amb altres estils. Així, trobem a un dels joves valors del pop-folk, Nico Roig, junt amb Miquel Gil, la formació guanyadora de la 4a edició del Concurs Sons de la Mediterrània, Riu, amb arranjaments celtes, l’alegria i disbauxa folk-punk d’Ebri Knight, el duet Assabè, síntesi de la música balcànica, Pere Jou, membre de la banda Quart Primera, junt amb Marta Rius, el cantautor solsonenc Roger Mas, i una clausura del cicle amb el retorn als escenaris del folk-rock de Mesclat.

TEXT : Clàudia Viladrich

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: