Pau Riba i De Mortimers, l’altre Jesús de Natzaret

Al llarg d’aquestes festes en nombroses poblacions i barris s’ha pogut gaudir dels mítics Pastorets. Tots, poc o molt, amb referències humorístiques a la realitat actual, com és el cas del Rovelló de Ponts (La Noguera) que té por de Satanàs perquè s’assambla a l’Aznar i parla pixapí.

Ja fa anys que Pau Riba va crear l’espectacle “Jisàs de Netzerit”, la història de Jesús de Natzaret anant més enllà de la història, una trama paral·lela entre la vida de Jesús i La Guerra de les Galàxies. Transgressió i transvocàlic, narrat en dialecte català Que-te-lé, afectat per una correguda de vocals, canviant l’ordre de les coses, amb anarquia, com el mateix Pau Riba. Riba duu a l’escenari l’espectacle acompanyat de De Mortimers, els quals canten, dramatitzen, humoritzen, dinamitzen i interactuen amb el públic, amb una fusió d’arts que acaben conformant un espectacle complert en tots els sentits: per a tots els públics, històric, humorístic, satíric, musical i proper. Mentre De Mortimers canten, expressen, toquen instruments de joguina i objectes quotidians, volten pel públic fent fins i tot massatges al cap als assistents, Pau Riba explica una narració molt detallada d’en Jisàs, fins arribar a un èxtasi espatarrant, el “subidón”, com anuncien De Mortimers, arribant a fer creure al públic que ha passat a una altra vida i a partir d’ara caldrà homenatjar-lo. Tot plegat, amb referències a l’actualitat del moment, on les tisores i guillotines no hi manquen, i el portal de Betlem es converteix en un Mas dalt d’un Pujol en un món embriagat de PI-PÍ –seguint la transposició vocàlica-.

L’espectacle enguany s’ha dut a terme a deu poblacions catalanes, i el passat 4 de gener l’equip de rockdemà va tenir el goig de gaudir-lo al Centre Artesà Tradicionàrius, ala Vila de Gràcia, espai on cada any es realitza. De Mortimers ens han encandilat, i això és el que ens han explicat al restaurant del CAT:

Quan neix De Mortimers ?

Oficialment el 2000, havíem de posar una data, malgrat anteriorment ja havíem fet coses. Fou a Barcelona, en un muntatge poètico-musical

 De Mortimers canteu, feu teatre, toqueu … com us definiu ?

Som un col·lectiu de gent amb diversistat d’inquietuds artístiques, des del cinema, passant pel teatre, la música, la poesia …

Com sorgeix la unió de Pau Riba amb De Mortimers ?

Pau Riba va iniciar l’espectacle “Jisàs de Netzerit” amb Toti Soler, recuperant les nadales tradicionals amb sirventès, versionant les lletres de les cançons populars amb referències a l’actualitat, la política …; aquest fou l’embrió de l’espectacle d’avui. A partir d’aquí va crear un llibre-CD, amb còmic i música, narrant la història que s’havia dut en escena. Per completar la part musical va contactar amb nosaltres, per la grabació de la peça “Caïm mata a Abel”, on fèiem la percussió amb la panxa. Al disc original era Pascal Comelade qui realitzava la percussió.

A part del CAT, on heu dut enguany l’espectacle?

En total hem fet deu bolos, a Granollers, al Bages, a Guissona, a Montgat, a Les Borges Blanques, a Lleida i aquí a la Vila de Gràcia.

Formeu o heu format part conjuntament d’algun grup de música ?

Actualment no, cadascun de nostres està implicat en diferents projectes de diverses disciplines artístiques. Havíem format part de Matralletes-TT, on fèiem un recull de cançons per un musical.

Quin és el proper espectacle que De Mortimers ens prepara ?

Tenim mig embastat un espectacle de circ, “Una d’ostres”.

Així tanquem doncs aquest capítol zero de La Guerra de les Galàxies, com afirma Pau Riba al final de l’espectacle, on nadales, narració i sàtira polítco-social conflueixen en una història ocorreguda fa 2000 anys i uns fets que succeïran al cap de 2000 més, i esdevénen un original regal de Reis dut per l’estel anàrquic de la Pau.Utopia?

TEXT : Clàudia Viladrich

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: