Bona nit, malparits!

25 anys han passat ja dels inicis dels gironins Sopa de Cabra sortint del Carrer dels Torrats, i ja en fa 10 del seu comiat, la seva “aturada indefinida”. Però sembla que no hagin passat els anys! El seu esperat retorn ha sobrepassat les expectatives de tothom, continuen igual d’enèrgics i ‘canyeros’, i han assolit una fita inimaginable, omplir tres nits seguides el Palau Sant Jordi, 20 anys després de fer el seu primer palau juntament amb Els Pets, Sangtraït i Sau.

En Gerard Quintana, en Josep Thió, en Francesc ‘Cuco’ Licísic, en Jaume ‘Peck’ Soler, en Pep Bosch i l’Eduard Font, els sis membres de Sopa de Cabra van tornar a l’escenari, acompanyats del guitarrista Xarim Aresté, de Very Pomelo. Un escenari dissenyat per en Lluís Danés ple de pneumàtics i cotxes destrossats, com si fos un abocador de vehicles, una carretera destruïda on van aparcar la furgoneta quan van plegar. Una macro posada en escena, amb un cel ple d’estrelles per a una ocasió molt especial, on tot tornarà a reviure.

Durant tres nits seguides vam poder escotar de nou les cançons que han marcat generacions, cançons antigues però que sonen espectacularment bé. Amb el crit de: “Bona nit, malparits!” començaven les tres racions de sopa amb una eufòria col·lectiva que et deixa sense paraules. Escoltar tot un palau Sant Jordi, amb les 17.000 persones de cada concert, cantar cada una de les cançons amb una energia i vitalitat que eriça la pell.

I es que un públic realment intergeneracional ha omplert les tres nits del Sant Jordi; els joves que han escoltat sempre Sopa a casa, els vells roquers que anaven poble per poble en busca dels seus concerts, els pares que volen que els seus fills escoltin el que els va unir, els nostres pares que han aguantat hores de cotxe i a casa escoltant els seus discs, etc… famílies senceres, gent que els havia seguit durant molts anys i d’altres que no els havien vist mai.

Les cançons

Tots tres dies van començar amb “El boig de la ciutat”, un dels himnes de la banda gironina que més ha sonat per arreu. Gerard Quintana es va referir al públic en més d’una ocasió,” Feia molt de temps que esperàvem aquest moment. Gràcies per ser-hi, i per ser-hi els primers!”.

La faceta d’orador de’n Quintana hi va ser present al llarg de tot el concert, i amb la qual vam poder entendre que el pas del temps ha fet canviar algunes coses. Amb la cançó “Sota una estrella” va confessar: “quan vam fer aquesta cançó, molta gent ens va dir que parlàvem de l’estelada, i nosaltres dèiem que no. El públic, però, sempre és més intel·ligent.”, i es que amb el temps els seus ideals han canviat veient el que ens estan fent. També va trobar moments per a ironitzar amb el futur polític que ens espera: “Vénen temps estranys, difícils; vénen temps amb barba, barbes espeses i lletges”, tot referint-se al qui segurament serà el futur president d’Espanya, per a acabar cridant “Deixa’m dir una cosa”. També van trobar un moment per a defensar el bon moment musical del nostre país.

Cançons com “Dies de carretera”, “Si et va bé”, “Plou i fa sol”, “Instants del temps”, “El carrer dels torrats”, etc… van sonar amb força els tres dies. La primera part del concert es tancava amb “El far del sud”.

En els bisos van recuperar cançons com “El Sexo” que van fer-la en format de ‘medley’ juntament amb “Blujins roc”. “Si et quedes amb mi” en una versió reggae, “Mai trobaràs” on el Quintana ens animava dient que tard o d’hora trobarem el nostre príncep blau. No hi podia faltar “Camins” ni “L’Empordà” en els segons bisos, una cançó que tornaven a estrenar aquesta nit com van dir.

El segon dia va agrair al públic de nou la seva presència: “La d’ahir va ser una gran nit, una nit per recordar. Però la d’avui també! Ahir van ser els primers, però avui hi sou els més ràpids en exhaurir les entrades!

Amb un repertori semblant els tres dies, format també per 30 cançons, amb els temes més coneguts de la banda, van introduir petits canvis: si els del primer dia escoltaven “Dies de carretera”, “No vull canviar de pell”, “La llum” i “No hi ha camí, els del segon dia van poder escoltar “L’estació de França”, “Sents”, “Flors de fum”, “Cada minut” i “Rock’n’roll”. I finalment el tercer dia es van poder escoltar “M’enganxo”, una cançó recuperada del “Ssss….” (BMG/Ariola, 1996).

Homenatge a Ninyín

“Seguirem somniant” va ser la cançó que van triar per a homenatjar al desaparegut Joan Cardona ‘Ninyín’. “No som els Rolling Stones ni de conya, però ell era tan gran com en Keth Richards” va dir en Quintana, i la segona nit va dir que no era difícil veure qui hi faltava.

Un moment de nostàlgia, on la cançó que van composar, temps després de la seva mort, va fer posar la pell de gallina a més d’un. En format acústic i amb el caliu del públic a tocar, vam poder veure un Gerard Quintana molt emocionat i plorós.

Podré tornar enrere

El concert acabava amb la cançó “Podré tornar enrere”, fet que s’ha complert, han tornat als escenaris, la pregunta és, si serà una cosa definitiva o només temporal?

Gaudir d’un retorn esperat, recuperar les velles cançons que encara son presents, cantar, saltar, suar i quedar-se afònic és el que van fer tots els assistents durant els tres dies. I tot això amb la resposta emotiva de Gerard Quintana emocionant-se i sense paraules per a descriure el que estan vivint.

Una experiència inigualable, que quedarà en el record de tots. 2 hores i mitja llargues que han fet història, 3 plens al Sant Jordi que eleven als Sopa de Cabra a ser una de les millors bandes de rock’n’roll del país. Aquells vells roquers que van plegar al 2001 i que tantes cançons ens van deixar, ara tornen a estar més vius que mai, i amb aquella energia i trempera que els caracteritzava. Poc s’esperaven aquesta rebuda, i ja ho van dir: “Sou el públic impossible”.

Encara tenim quatre oportunitats més per a veure’ls de nou en directe, aquest dissabte a Palma de Mallorca, el dia 24 a Tarragona, i dos dies a Girona, amb les entrades ja exhaurides.

Tenim ganes de Sopa i en volem repetir!

TEXT : Ignasi Arauz i Meritxell Luque

FOTOS : Jordi Oset i Ignasi Arauz

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: