La normalitat musical, el millor Premi

El passat dilluns 14 de març se celebrà la 10a edició dels Premis Enderrock, els premis de la Música Catalana, enguany amb canvi d’ubicació, de la sala Bikini a l’Artèria, al cor del Paral·lel de Barcelona. Estem en crisi, certament, però la música feta a casa nostra viu un moment de gran riquesa i productivitat creativa. Des del jazz, passant pel folk, la fusió, el pop-rock, la cançó … qui no en troba  és perquè no hi ha fet una bona ullada.

Aquest fet quedà palès a la nit dels Premis, on músics, públic i premsa s’uniren per viure la seva festa i feren honor a un dels béns més preuats dels patrimoni cultural dels Països Catalans. Més de 1.500 persones assistiren a la gala, presentada pel periodista Xavi Coral, a la qual hi desfilaren tots els guardonats i es comptà amb les actuacions en directe d’Els Pets, Mishima, Sanjosex, La Iaia, Kaulakau + Miguel Fernández i Biel Ballester Trio.

La celebració s’inagurà amb els premis a la música jazz, on hi passaren formacions emblemàtiques com La Vella Dixiland. El tercert “Destrio” de la revista Enderrock, format per l’escriptor i enigmista Màrius Serra, Pere Mas i Gemma Ruiz, lliuraren un triple premi molt especial, fent honor a la seva condició: el millor web, el millor directe i el millor disc: tots tres honorant Els Amics de les Arts, també sovint amics del ludolingüísme, com el mateix Màrius Serra, i triomfadors per excel·lència al Palau del Música Catalana. Noves sonoritats, com els guanyadors del Sona9 La Iaia, dugueren un tast de la seva obra, com a grup revelació de l’any. Mishima, amb el premi al millor disc de pop rock, oferí el seu concert al públic assistent, així com Sanjosex, amb el millor disc de cançó.

Fou premiada també la formació terrassenca La Carrau, com a millor artista de folk. Alhora, bandes ja desaparegudes com Sopa de Cabra, reberen també el seu guardó. I és que, com afirma Lluís Gavaldà, és habitual que les noves generacions rebin premis i triomfin, però que el públic segueixi els que van néixer ara fa un quart de segle, és tot un honor per la cultura musical catalana. I foren els mateixos Pets, els encarregats de tancar la nit amb el seu directe,  guanyadors dels guardons al millor disc de pop-rock, amb “Fràgil” i millor artista.

Han passat dues dècades d’aquell macroconcert al Palau Sant Jordi, en el moment àlgid de tot un moviment, el boom del rock-català. Ara, gràcies a tot un llegat d’artistes que deixen petjada, no cal parlar de rock català, parlem de rock, pop, folk, cançó, jazz, reggea, hip-hop, fusió, mestissatge: senyal d’un país normal, ric i sense retallades culturals, el millor Premi.

TEXT :  Clàudia Viladrich

FOTOGRAFIA : Meritxell Luque

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: