10 anys de Sona 9

El concurs de maquetes Sona 9, enguany arriba a la seva desena edició. 10 anys escoltant molta música, escollint entre centenars de grups, prenent decisions difícils, pensant proves musicals, etc…

10 anys que ens han donat grup i cantants de molta qualitat i que actualment triomfen per tot arreu. Guanyadors i finalistes han sabut trobar el seu camí en el panorama musical català, i sempre fent una ullada enrrere i donant les gràcies a aquest concurs.

Un concurs que ha deixat grups guanyadors i finalistes com: Sapo, Túrnez & Sesé, Xot, Sanpedro, Quim Vila, Gadegang, Shitting Milks, Relk, Baeturia, Gataca, Rauxa, Miquel Abras, Lluís Cartes, La Boina, Xazzar, Manel, Bikimel, The Gurixut’s, El nota, Espart, Wantun, Mine!, Estúpida Erikah i Minimal.

Seguint les passes de tots ells, enguany, de més de cent maquetes presentades, han pogut sobreviure tots els passos en Joan Dausà i els tipus d’interès, Defelpa, Bläue, La iaia i els Pulpopop. Grups que han defensat els seus propis estils i que han aconseguit arribar a la fase final.

JOAN DAUSÀ I ELS TIPUS D’INTERÈS, un projecte encapçalat per en Joan Dausà i una bona colla d’amics músics. S’ha sabut envoltar de bona gent i de bons músics com la Carol Duran de La Carrau. Amb un estil que es mou entre la cançó d’autor,el pop i el folk.

Un grup del Baix Llobregat que ho ha donat tot per a aquest concurs, tot i que no ha pogut accedir a la gran final, continua lluitant per a obtenir el premi de votació popular.

El polifacètic Joan Dausà l’hem pogut veure per televisió en diverses sèries com Ventdelplà o El Cor de la Ciutat, així com en el Club Super 3, encarnant un dels personatges més estimats en les últimes temporades. Les seves cançons ens demostren que és una persona com qualsevol altre, molt propera, amb una tendresa extrema. Cançons de gran delicadesa que transmeten milers de sensacions i de situacions reals, val la pena escoltar-ho amb deteniment i deixar-se endur lliurement per les seves lletres.

Esperem que aconsegueixi els seus objectius, i que tard o d’hora tinguem entre les nostres mans un disc seu.

DEFELPA, un grup que va debutar l’any 2009 han decidit presentar-se enguany al concurs de maquetes més consagrat del nostre país. Des del seu local d’assaig del Poblenou a Barcelona i posteriorment a l’Hospitalet del Llobregat, ja ens van sorprendre amb una primera maqueta “El cielo cae sobre Munich” (2009) i ara han fet una de nova amb 4 temes, “Ho trenco tot”, amb 3 dels quals en català.

Amb un pop d’estil propi amb trompetes i altres instruments poc convencionals en aquest estil musical, han sabut triar endevant fins arribar a la fase final del concurs. Cançons molt profundes, crítiques i plenes d’ironia que ens parlen de la societat actual.

Un so a mig punt entre l’amargor i l’alegria juntament amb la temàtica de les cançons, creen un ambient especial, unes sensacions úniques, coses que pocs grups saben fer. Defugint del tot del que és comercial, ens trobem davant d’un grup amb un gran potencial per davant.

BLÄUE, un dels grups que han aconseguit arribar a la final del concurs, tot presentant-nos uns temes gravats amb pocs recursos i que deixen molt de desitjar del so original del grup. En el seu myspace es poden escoltar aquestes gravacions casolanes que transmeten quina és l’essència del grup, amb ritmes molt ballables i alegres, tot mesclant-los amb d’altres més intimistes i profunds, i amb uns certs punts tètrics.

Tot i això, deixant de banda les cançons en català, obligatòries per a poder participar en el concurs, també canten en francès, castellà i anglès, les quals en directe triomfen molt. Un grup plurilingüe que ha sabut manejar bé i poder saltar tots els obstacles que s’han anat trobant en el seu camí per tal de poder arribar a la gran final. I és que ells mateix diuen que Bläue és com un basar paquistanès o xinès, tot i no parlar en cap d’aquestes llengües.

Un estil peculiar difícil de definir-lo el del grup del barri de Gràcia de Barcelona. El jove quintet de 21 a 24 anys experimenta amb la música moderna, els sorolls i les músiques antigues d’arreu. Un so Mediterrani i fresc, amb un contrapunt obscur, és un grup on hi cap tot, tal i com si d’improvitzacions parléssim.

Defugint de tots els tòpics, els Bläue busquen un equilibri en l’essència, en l’univers. Un grup per a treure’s el barret, amb una qualitat musical espectacular i tal i com hem dit, molt versàtils en llengües.

O t’agraden o no t’agraden, però ningú pot negar que han sabut trobar un estil propi inconfusible, una proposta molt atrevida però feta amb molt d’estil. Ben aviat podrem gaudir de la nova maqueta més ben enregistrada.

LA IAIA, un grup de la plana de Vic, ens presenten un pop -folk. Juntament amb el joc de veus, crea una atmosfera que en escoltar-ho et fa volar per les seves lletres.

Unes cançons que ens conviden a entrar a ca la iaia, on la festa està assegurada, un bon dinar musical per a les oïdes. Tal i com ens diuen ells, volem ser la nostra iaia, la que tantes alegries i bons moments ens han fet passar, i això és el que pretenen fer ells amb tots nosaltres!

Una proposta de gran qualitat, amb una gran delicadesa musical i amb molta quotidianitat en les lletres. Ja han autoeditat un disc que es titula ‘El meu vaixell’, on podem trobar les cançons que han presentat en aquest concurs.

PULPOPOP, vinguts de la Cellera de Ter i de Sarrià de Ter, ens porten una proposta que defuig de llarg de la resta dels grups que han arribat a la fase final. Amb una imatge molt singular i peculiar, aposten per un estil musical bastant peculiar. I es que podríem dir que són inlassificables.

Cançons surrealistes amb marca d’origen a Girona, i és que és la província del surrealisme artístic. Amb una clara influència del grup, també gironí, Umpah-Pah, un Pulpo i un Pop es donen la mà per a embarcar-se en aquest projecte tan característic.

Diversió assegurada és el que podrem trobar en el seu disc i en els seus directes, un toc que fa que hagin arribat a la gran final del concurs. Lletres amb un rerefons molt amagat que parlen de moltes coses, i el que cal fer és aconseguir fer volar la imaginació.

Pulpopop s’han sabut guanyar al públic, i així ho demostraran en la gran final.

Aquestes són les cinc propostes que van arribar a la fase final del concurs Sona 9, el qual posa punt i final a l’edició d’enguany aquest vespre a la sala Bikini de Barcelona, on els Bläue, La iaia i els Pulpopop defensaran la seva posició per a proclamar-se guanyadors.

Una gran final molt renyida i de molta qualitat, que resulta realment difícil de decidir-se per un dels tres. Tot i això, serà una gran festa on podrem gaudir d’un concert de cada un dels finalistes, que trobaran un gran recolzament de la gent que hi assistirà.S

S’han exhaurit totes les invitacions, així que es preveu que sigui una gran nit, una gran festa final del Sona 9. A més cal sumar-hi que és la celebració del 10 è aniversari del concurs, i per a l’ocasió podrem gaudir també de l’actuació dels guanyadors de l’any passat, els Mine! que venen a presentar-nos el seu recent treball discogràfics, ‘Un brindis pel nen androide’ (Musica Global, 2010).

A part podrem gaudir de les actuacions de guanyadors i finalistes de les anteriors edicions per tal d’acabar d’arrodonir la gran festa d’aquesta nit. Així per l’escenari de la sala Bikini passaran els Amics de les Arts (“Jean Luc”), la Bikimel (“Plastik”), els The Gruixut’s (“Surto al Punt diari”), els Ix! (“El bosc”), els Manel (“Al Mar”), Rauxa (“Collarets”), Relk (“Perque tornis a mi”), els Rosa-Luxemburg (“Les fades també moren”), en Quim Vila (“No puc sofrir”), en Miquel Abras (“Contra tu mateix”) i Sanpedro (“Dalinianes”).

Aquesta nit la cita és a les nou a la sala Bikini, on la festa és assegurada!

TEXT : Ignasi Arauz

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: