Els autors de les cançons de Refugi

Dimecres 3 de març el grup format per Joan Reig, Joan Pau Cháves, Pep Solà i Albert Vila, van presentar a la Fnac de la Plaça Catalunya el projecte Refugi i el seu nou disc ‘Vestits nous’ (RGB Suports, 2009), aprofitant l’ocasió per a parlar del concert que tindrà lloc el prroper divendres 19 de març al Teatre Zorrilla de Badalona.

Refugi de cançons

La idea d’aquest projecte, tal i com va confessar Joan Reig, és explicar el que va ser la nova cançó. “Jo creia que s’ensenyava a les escoles” va dir Joan, ja que ell donava per fet que formava part del temari de les escoles i per mitjà dels seus nebots va descobrir que no és així. El que es vol és reivindicar el llegat dels artistes d’aquella època, molts en actiu encara. La filosofia de la proposta no és recordar aquelles cançons que tothom coneix, al contrari, agafar un repertori més amagat, no tant popular.

La proposta de Refugi nèix amb l’objectiu de donar a conèixer als joves aqueta etapa musical de gran qualitat, possant-se a l’alçada de la música que es feia a Itàlia, Canadà i Estats Units en aquella època va explicar Joan. Explicar pels instituts qui era Guillem d’Efak i molts d’altres que han quedat oblidats, ja sigui per què han mort o per què van deixar la seva carrera musical bastant d’hora.

La qüestió és que en un moment on estem envoltats de bandes que fan tributs i clons a molts músics, per què no podem tenir un grup que el seu repertori sigui part del nostre patrimoni musical.

El projecte recorre una gran varietat de sonoritats, les cançons estan versionades en clau jazzistica, en blues, pop, musica llatina, etc…

El nom Refugi

El concepte de Refugi, tal i com va explicar Joan responent a una pregunta d’un periodista, estàn en imaginar-se una capsa plena de records, on hi posses una joguina, una flor seca, records d’infantesa i joventut, el primer petó, etc… “Les cançons són una forma d’art que en tres minuts et pot portar a l’altra punta del món, et pot fer plorar, riure, …” va explicar Joan. Aquest poder només el tenen les cançons ja que tenen la capacitat d’immediatessa.

Amb tot això dins de la capsa, quan l’obres recordes tots aquells moments, les persones, els sentiments; és el mateix que passa amb aquestes cançons que van amb vestit nou, que malgrat passi el temps continuen explicant el mateix que quan un les va guardar en aquesta capsa, en aquest refugi.

El disc

Amb la idea de recuperar aquestes cançons oblidades i amagades, i amb la dificultat de trobar molts dels discs d’aquella època, van tirar endevant la proposta d’enregistrar un disc amb les versions que feien, ja que la gent responia gratament i els hi agradaven.

El per què del títol rau en la idea d’agafar la cançó, despullar-la i deixar-la en essència per tal de poder possar-li un altre vestit, un vestit nou per a que sedueixin a la nova generació, una generació que no ha pogut degustar que va ser aquella època tal i com va explicar Joan. Joan Pau Chaves, teclista de la banda, va dir que la idea és treballar com un pintor, pensant quins colors haurien de tenir aquestes cançons, aconseguint una sonoritat més actual però en petit format.

Concert al Zorrilla

La idea central del concert és retre un petit homenatge a les cançons de la Nova Cançó, així com als pròpis artistes que les van crear. El concert estarà ple de col·laboracions d’artistes d’aquella època que faran la versió de Refugi juntament amb el grup i després una de pròpia més actual. Així aquests artístes que encara estan en actiu i que tenen moltes coses per dir, podran reivindicar el que en el seu moment van fer i el que estan fent ara. Entre els artistes convidats hi ha la Núria Feliu i el Joan Isaac, aquest darrer present durant la roda de premsa de dimecres.

La roda de premsa va acabar amb un petit tast del que es podrà veure el proper 19 de març al Zorrilla. Va interpretar quatre cançons, “Jo vinc d’un silenci” de Raimon, “M’aclame a tu” d’Ovidi Montllor , “A poc a poc” de Quico Pi de la Serra i “Dissabte” de Guillem d’Efak.

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: